Sağlıkta kapılar herkese açılıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Haziran 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıkta tek çatılı sigorta güvencesi ile hizmette eşitlik dönemi başlıyor. Artık Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK ayrımı olmaksızın tüm sigortalılar, üniversite hastaneleri dahil, sözleşmeli tüm sağlık tesislerine doğrudan başvurabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 15 Haziran'da yürürlüğe girecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği ile sağlıkta değişecekleri anlattı.

Sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırdıklarını vurgulayan Başesgioğlu, "Bu kaynağı hep beraber tasarruflu kullanmamız lazım. Sağlık karnelerimizin açık çek gibi elden ele dolaşmaması lazım. Neticede bu para hepimizin parası. SGK da bunu denetleyecektir" dedi.

Başesgioğlu'nun verdiği bilgilere göre, değişikliklerden bazıları şöyle:

-SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda sağlık işlemleri uygulama birlikteliği sağlandı. Tek çatı kapsamındaki sigortalılar, üniversite hastaneleri dahil, sözleşmeli tüm sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebilecek.

Tek belgeyle başvuru

- SSK'lılar sağlık tesislerine artık vizite kağıdı, sağlık karnesi ve resmi kimlik belgesinden sadece biri ile başvurabilecek. 15 Ekim 2007'den itibaren yatarak tedavilerde ilaçlar ve tıbbi malzemeler hastane tarafından temin edilecek.

Raporlar iki yıllık

- Tansiyon, şeker gibi uzun süre ilaç kullanılmasını gerektiren hastalıklarda, rapor ve reçete sadece bir kez düzenlenerek, her seferinde reçete yazdırmadan 2 yıl boyunca hastalar doğrudan eczaneye giderek 3'er aylık miktarlarda ilaçlarını alabilecek.

Ambulans parası SGK'dan

Tüm sigortalılar için şehir içi ve dışı ambulans bedellerini SGK ödeyecek.

İlaç katılım payı SSK'lılardan gelir ve aylıklarından, diğer kişilerden ise eczanelerden tahsil edilecek. Eskiden SSK'lılar da eczanelerden ödüyordu.

Sözleşmeli sağlık tesislerinde yapılan sünnet giderleri, sağlık kurulu raporuna gerek olmaksızın ödenecek.

Özürlüler, diş tedavileri için tüm sağlık tesislerine doğrudan müracaat edebilecek.

Motorlu sakat arabası kullanılması gerekli görülen kapsamdaki kişilere bunun bedeli ödenebilecek.

Elektronik Ortamda Takip ve Faturalama Sistemi'ne geçilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber